Als kind kon ik urenlang knutselen aan een kijkdoos. Je weet wel, zo’n oude schoenendoos waarin je met een Pritt stift allerlei random objecten vastmaakt, zoals papieren poppetjes en dennenappels. In die doos maakte ik een kijkgat waar je doorheen kon kijken: in de nieuwe, door mij gecreëerde wereld. Die kijkdoos was nooit in één keer goed; het is namelijk moeilijk om je vanaf de bovenkant voor te stellen hoe het er door het kijkgat uitziet. Met af en toe even door het kijkgat kijken en daarna weer verder bijschaven, werd mijn zelfgemaakte wereld steeds mooier. En zo werkt het ook met de ontwerpen die wij als TAUW maken.
We gebruiken Virtual Reality (VR) als een soort digitale kijkdoos. Onze ontwerpers en adviseurs creëren een nieuwe wereld door 3D-objecten te plaatsen, en met een VR-bril lopen we door die nieuwe wereld heen. Om die nieuwe wereld te beleven, om er vanuit een andere invalshoek naar te kijken en daarna weer verder bij te schaven. Dit doet me altijd denken aan de bekende woorden “If you change the way you look at things, the things you look at change”.
Dit jaar heeft TAUW de keuze gemaakt Virtual Reality (VR) in te zetten voor alle grotere projecten met een belangrijke ontwerpopgave. De afgelopen jaren heb ik VR op verschillende manieren op allerlei soorten projecten ingezet. Zo heb ik geleerd wat de toegevoegde waarde is voor onze branche. Op basis van deze ervaringen heb ik met collega’s Virtual Reality Engineering (VRE) in het leven geroepen. Onder VRE verstaan we het beleven van het technisch ontwerp in VR. Met VRE kunnen we samen met het team en onze opdrachtgevers virtueel door het ontwerp lopen, objectinformatie opvragen, meten en opmerkingen toevoegen.
Het beter beleven van technische ontwerpen is een grote meerwaarde van VRE, voor onszelf en onze klanten en daarmee voor iedereen die gebruik maakt van de openbare ruimte. Ook biedt het goede mogelijkheden om die ontwerpen samen te beleven, op afstand van elkaar, wat erg handig blijkt in deze tijden van thuiswerken. VRE helpt met raakvlakbeheersing, communicatieverbetering, faalkostenreductie en kwaliteitsverbetering.
Dat klinkt allemaal mooi, maar je vraagt je waarschijnlijk af hoe dat dan werkt in de praktijk. Dat kan ik je natuurlijk het beste laten zien met een VR-bril op. Maar stel je nu even voor dat je zo’n bril op hebt: je neemt deel aan een VRE-meeting, zoals je ook bij een skype-meeting zou doen. Doordat je een VR-bril op hebt sta je in een digitale wereld en je ziet het 3D-ontwerp in maquette-vorm voor je, je kunt er omheen lopen en de maquette vanaf alle zijden bekijken. Je wijst met je hand (met VR-controller) naar een locatie in de maquette en wordt daarnaartoe verplaatst.
Je staat nu letterlijk in het ontwerp en ziet een digitale weergave van je teamleden die erin rondlopen. Als je om je heen kijkt zie je de ontwerpobjecten zoals je die in de werkelijkheid ook zou zien. Andere teamleden volgen jou in het ontwerpmodel, je wijst hen met je hand specifieke ontwerpoplossingen aan en plaatst digitaal opmerkingen waar je nog een uitdaging ziet. Doordat je elkaar hoort en ziet kun je zo gezamenlijk het ontwerp bespreken, terwijl je er letterlijk doorheen loopt. Bij de afsluiting wordt een rapportage van alle gesignaleerde punten gegenereerd en gedeeld. Dit alles gebeurt op afstand, ieder vanaf zijn eigen werkplek.
Zo is het inzetten van VRE in ontwerpprojecten een belangrijke stap voor het vergroten van beleving in de ontwerpfase en om invulling te geven aan de digitale transformatie. Toch is het ook een beetje spannend, omdat nog niet iedereen er klaar voor is. Het vraagt iets van onze collega’s en opdrachtgevers, namelijk een stukje anders werken: gebruik van nieuw gereedschap om vanuit verschillende invalshoeken (zoals veiligheid, beleving, risico’s of omgevingsmanagement) naar het ontwerp te kijken en elkaar hierin mee te nemen.
Met VRE zet TAUW een grote stap voorwaarts in de beleving van een ontwerp en het samenwerken op afstand. Ik ben er dan ook trots dat wij zo op weg zijn naar het ingenieursbureau van de toekomst!
Zelf VRE ervaren in je project? Neem dan contact met ons op.
Meer informatie over Virtual Reality Engineering