Formateurs stappen op, de premier krijgt een motie van wantrouwen en er komt een nieuwe Kamervoorzitster. Wat is de volgende stap? Tijdens de klimaatcrisis, de overspannen huizenmarkt en de voortdurende coronatijd is een stabieler, vernieuwend beleid nodig. Het is tijd voor een cultuur waarin de kracht van divers en inclusief leiderschap omarmd wordt. Deuren die dichtzitten, lijken te roepen om een sleutel (of soms zelfs een breekijzer) om open te gaan.
De genoemde vraagstukken zouden efficiënter bestreden kunnen worden met een inclusieve visie. Een visie waarin diverse achtergronden keuzes rechtvaardigen. Niet voor niets pleiten partijen voor een economische OMT, want de coronacrisis schaadt naast onze gezondheid ook onze economie. Klimaatverandering of biodiversiteit vraagt tenslotte ook om inzichten vanuit verschillende achtergronden. Dat betekent niet eindeloos vergaderen maar inclusieve leiders die betere en meer kordate besluiten nemen. Uitstel is geen optie voor de toekomst van ons milieu en de fysieke leefomgeving.
Dát inclusief leiderschap succesvol is, blijkt ook bij TAUW. Inmiddels bouwt Henrike Branderhorst (samen met haar collega’s) al vier jaar aan een participatieve cultuur met een plek voor alle medewerkers. Iedereen kan instappen en meepraten over de toekomst van ons bedrijf. Die cultuur legt ons bepaald geen windeieren. 2020 levert opnieuw een recordwinst op en onze maatschappelijke impact is groter dan ooit. Dat maakt me echt trots.
En de allerbelangrijkste winst: inclusiviteit draagt bij aan een menselijke cultuur. Bij TAUW hebben we die cultuur al omarmd, iets wat we de komende jaren stevig willen gaan uitbouwen. Natuurlijk betekent dat samen barrières slechten en hoogtepunten vieren. Zo’n cultuur heeft modern leiderschap nodig en oog en oor voor iedere medewerker, hoe divers ook. Dat is mijn sleutel tot succes. Een werkende sleutel!
Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw