“Ik ontwerp het liefst binnenstedelijke projecten, omdat ik die het meest uitdagend en leuk vind. Je bent continu aan het afstemmen en puzzelen over de ontwerpoplossingen.”
Quentin Brouwer is Technisch Ontwerper, hij weet wat hij wil in zijn werk en krijgt daar bij Tauw ook de ruimte voor. “Binnenstedelijk kom je als ontwerper meer in aanraking met de mensen uit de omgeving en speelt de beleving een belangrijke rol. De input van de omgeving en andere stakeholders worden afgewogen; in hoeverre eraan tegemoet gekomen gaat worden.”
“Ik werk vooral mee aan binnenstedelijke infraprojecten. Dat varieert van een kleine herinrichting van een woonstraat tot grote randwegen of hele winkelstraten. Ik ontwerp zowel de bovengrondse als de ondergrondse infrastructuur.”
“Binnen projecten vertaal ik de doestellingen vanuit de stedelijke transformatie en klimaatadaptatie naar de concrete inrichtingsmaatregelen. Hiermee wordt de waterhuishouding op orde gebracht en wordt ‘hittestress’ verlaagd. Daar zijn verschillende ontwerpoplossingen voor. Het water op straat bergen, de straat vergroenen, water laten infiltreren, noem het maar op. Dit heeft alles met klimaatverandering te maken: hogere temperaturen en heviger buien, waardoor het rioolstelsel het water niet aan kan.”
“In het project Vestdijk in Eindhoven hebben we een waterbergende fundering aangebracht. Daar wordt het regenwater in opgevangen. Vanuit deze berging wordt het hemelwater via een afvoer vertraagd richting de Dommel afgevoerd. Tijdens de piek van de regenbui wordt hiermee het bestaande rioleringsstelsel en de Dommel ontlast.”
“Klimaat heeft in mijn geval vooral met regenwater en ontharding te maken. Nieuwe gescheiden stelsels moeten worden aangelegd, regenwater moet op locatie gehouden worden en waar het kan infiltreren en ga zo maar door. Hier zijn tegenwoordig steeds meer innovatieve oplossingen voor. Als er bijvoorbeeld naar een woonstraat met een groenstrook gekeken wordt, kan het water ook binnen het gebied worden vastgehouden. Het regenwater wordt dan opgevangen in de groenstrook, wat ook weer verdroging van de bodem voorkomt.”
“Bij het project Vestdijk, dat we als bouwteam hebben uitgevoerd, was mijn rol om de integraliteit van het ontwerp te bewaken. Dit is gedaan door alles in 3D te zetten, vooral de ondergrond omdat daar relatief veel gebeurt. Daar heb ik een omgevingsmodel voor gemaakt en dat zette ik open bij elk overleg om knelpunten aan te wijzen. Dan zie je bijvoorbeeld alle ‘clashes’ tussen buizen en wordt er gekeken wat mogelijke oplossingen zijn. Dat stem je af met de waterhuishoudkundige adviseur en de uitvoerders, zij hebben de praktijkervaring.”
“Voor projecten in ons vakgebied is de samenwerking tussen adviesbureau, gemeente en de aannemers zoals in een Bouwteam ontzettend belangrijk. Als adviesbureau bekijk je het project vooral vanuit technisch inhoudelijke kennis. De aannemer voegt op zijn beurt veel uitvoeringskennis aan het project toe en de gemeente versterkt ons ontwerp met hun kennis van het gebied. Maar ik probeer zelf ook één keer per week op de projectlocatie te zijn. Buiten zie je precies hoe je ontwerp werkelijkheid wordt, maar ook hoe je in het vervolg ook je ontwerp kan optimaliseren. Dat is interessant om te zien, zeker als er bijvoorbeeld grote putten of andere ondergrondse werkzaamheden worden uitgevoerd. Je krijgt dan als ontwerper ook veel meer praktijkkennis.”
“Ik vind het mooist aan mijn beroep dat alles tastbaar wordt wat je ontwerpt. Het werken bij Tauw is ook heel leuk, ik leer hier heel veel en er heerst een prettige werksfeer. Het is een geweldige werkgever. Je wordt vrijgelaten in je werkzaamheden en ontwikkeling en kunt veel doen van wat jij wilt, binnen de kaders natuurlijk. Ze zijn bij Tauw enorm breed, innovatief en hebben alles in huis. Ik zie het een beetje als een grote speeltuin. Ze zijn ook flexibel met werktijden en werklocaties, daar ben je zelf verantwoordelijk voor en word je heel vrij in gelaten.”
Gerelateerde blogs
Ontwerpen: dat is pas sexy werk!
BIM in praktijk
Veiligheid moet centraal staan bij het ontwerp van een constructie
Virtual Reality in de bouw en infra
Ontwerp is erg boeiend, maar hoe breng je dit over?
Ik voel me als vrouwelijk ontwerper bij Tauw goed gewaardeerd
Wegenbouw: ontwerpen vind ik een interessante puzzel
Ik doe duurzame projectbeheersing het liefst bij lokale bouwprojecten
Als ontwerper moet je goed nadenken voordat je begint
Flow27: “Als ontwerper heb ik veel geleerd van de verbreding van de A27”
Parametrisch ontwerpen: “Erg handig, maar vaar er niet blind op”