Adviseur GIS-data team
Joep Kelderman

Joep werkt nu bijna vijf jaar bij TAUW in het GIS-data team. “Tijdens mijn Master heb ik een half jaar stagegelopen bij TAUW. Ik kon hier mijn stageopdrachten doen en daarnaast ook al meewerken in verschillende projecten. Mijn stage beviel dusdanig goed, dat ik in december 2019 in dienst ben getreden bij TAUW.’’ Voor Joep voelde het als een zachte landing om zo in zijn eerste baan te rollen.

Adviseur GIS-data team
Joep Kelderman

Joep werkt nu bijna vijf jaar bij TAUW in het GIS-data team. “Tijdens mijn Master heb ik een half jaar stagegelopen bij TAUW. Ik kon hier mijn stageopdrachten doen en daarnaast ook al meewerken in verschillende projecten. Mijn stage beviel dusdanig goed, dat ik in december 2019 in dienst ben getreden bij TAUW.’’ Voor Joep voelde het als een zachte landing om zo in zijn eerste baan te rollen.

Van stagiair naar adviseur

Joep is inmiddels bijna vijf jaar aan het werk als adviseur in het GIS (geografische informatiesystemen) en Data team. Hij vertelt waarom de rol van adviseur goed bij hem past. ‘’In de eerste paar jaar heb ik veel ruimte gekregen om mijzelf te leren kennen. Ik ben erachter gekomen wat ik leuk vind om te doen en waar ik energie van krijg. Ik krijg er energie van om met mensen te werken en niet de hele dag alleen maar achter mijn computer te zitten’’, vertelt Joep. ‘’Ik merkte in de eerste jaren bij TAUW dat ik vaak contact had met andere collega’s en klanten en dat ik goed kan communiceren. Hierdoor wist ik welke kant ik op wilde gaan.’’

Door de gesprekken die Joep voerde met zijn teammanager en zijn collega’s werd hij aan het denken gezet over hoe hij zich verder kon ontwikkelen binnen TAUW. ‘’Tijdens deze gesprekken kan je zelf veel sturing geven aan je eigen ontwikkeling. Het is laagdrempelig en daardoor gemakkelijk om aan te geven uit welke werkzaamheden je energie haalt en hoe je jezelf daarin wil ontwikkelen’’. Inmiddels heeft Joep binnen alle werkvelden bij TAUW wel een keer een project gedraaid.

‘’Ik heb een groot netwerk opgebouwd bij TAUW. Nu ik steeds meer contact heb met projectmanagers en zelf ook bij klanten aan tafel zit als informatiemanager in grotere projecten, zie ik nu vooral uitdaging in het zo goed mogelijk informeren en overtuigen van anderen, over de toegevoegde waarde van GIS. Zolang mensen niet weten wat ze met de data kunnen doen is het moeilijk om je voor te kunnen stellen wat de toegevoegde waarde ervan is.”

De man in pak

Joep ervaart een fijne, informele werksfeer bij TAUW. ‘’Op de werkvloer zie je iedereen lopen, van projectmedewerker tot directeur. Op mijn tweede stagedag zat ik ergens tegenover een man in pak die mij vragen stelde over hoe ik het vond bij TAUW. In eerste instantie vond ik het een beetje gek om zoveel vragen te krijgen van iemand die ik net ontmoet had. Aan het eind van het gesprek bleek de man in pak Ralph te zijn, één van de directeuren’’. Joep heeft gemerkt dat iedereen heel benaderbaar is en er een goede sfeer heerst. 

‘’Het is leuk dat de directie ook gewoon op de werkvloer zit in plaats van apart in een kamertje. Op kantoor zit iedereen door elkaar waardoor je gemakkelijk nieuwe collega’s leert kennen’’.

Het familiaire gevoel dat Joep heeft bij TAUW, werkt ook door in de projecten die hij doet. ‘’Ik heb nooit een onprettig gevoel gehad als dingen niet liepen zoals het zou moeten. Je hoeft niet gespannen te zijn, omdat je weet dat het samen goed opgepakt wordt. Mensen hebben oog voor elkaar en dat werkt erg fijn’’. Joep ervaart ook veel vrijheid om de dingen te doen die hij leuk vindt. ‘’Vanuit het Datateam lopen we regelmatig tegen dingen aan die verbeterd zouden kunnen worden met behulp van data toepassingen. Als we dit aangeven krijgen we hier vaak een bepaald budget voor om het te verbeteren. Het wordt in ons team ook erg gestimuleerd om te kijken naar innovaties en verbeteringen. Ik vind het erg leuk dat we daar zoveel vrijheid in krijgen’’.

Betekenisvolle projecten

Een nieuw project waar Joep recent aan is begonnen heet Rivierklimaatpark IJsselpoort waarvoor ze nu ook een GIS-systeem aan het opbouwen zijn. Dit is één van de projecten die wordt uitgevoerd in het kader van het Landelijke Deltaprogramma om onder andere gemeentes rondom de IJssel te beschermen tegen hoogwater.

Joep vertelt: ‘’Ik werk aan dit project als informatiemanager, wat inhoudt dat ik ook bij integrale project overleggen aan tafel zit om te kijken welke processen er spelen en of er data opgenomen moet worden in het systeem. Ik kijk dan bijvoorbeeld naar hoe we bepaalde informatie in het systeem krijgen, hoe vaak er nieuwe informatie komt en hoe vaak we dit moeten updaten. Bij dit soort informatie staan specialisten niet altijd stil, omdat ze dan niet inzien wat anderen aan dit soort informatie hebben. Hierbij is het dus mijn rol om te bedenken of andere mensen ook behoefte hebben aan deze informatie en hoe we hierin toegang kunnen verschaffen’’. Gedurende zo’n project is Joep de informatiemanager van alle data die er binnenkomt. 

‘’Ik beheer dus de systemen maar ik zorg er ook voor dat iedereen toegang heeft en dat de data op de goede manier wordt aangeleverd. Dus vanuit de data kant ben ik de spin in het web”.

Verder werkt Joep ook aan kleinere projecten. ‘’Wat ik hier zo leuk aan vind, is dat er elke keer net een andere vraag of een ander thema is. Het is leuk om te merken dat je met één dag werk de medewerkers in het veld een hele week kunt ondersteunen met een handig systeem in plaats van dat ze alles op papier gaan doen. Dit kan hen echt weken tijd schelen dus het is mooi om in zo’n project mee te werken en de toegevoegde waarde van het werk te zien. Het is voor Joep ook erg leerzaam om voor verschillende werkvelden te werken: ‘’Van alle werkzaamheden heb ik wel nieuwe dingen opgestoken die ik niet wist voordat ik bij TAUW kwam werken, dus het is ontzettend leerzaam’’.

Joep Kelderman

Joep Kelderman
Adviseur GIS-data team

Vind je dit interessant?

Lees dan lekker verder met vergelijkbare artikelen!

“Bodem en water zitten in de genen van TAUW en dat merk je als je hier binnenstapt. Je bent hier omringd door specialisten.”

“Bij TAUW krijg ik veel ruimte om mijn kennis uit te breiden en te delen, dit vind ik fijn!”

TAUW nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Schrijf je in en ontvang maximaal 5 keer per jaar onze nieuwsbrief.