Adviseur AI en Digitale Transformatie
Hester Bijen

“Wat ik het leukst vind aan mijn werk is het maken van de vertaalslag. Iedereen spreekt net een andere taal en ik kan met die verschillende werelden praten.”

Adviseur AI en Digitale Transformatie
Hester Bijen

“Wat ik het leukst vind aan mijn werk is het maken van de vertaalslag. Iedereen spreekt net een andere taal en ik kan met die verschillende werelden praten.”

Van fossielen naar digitale business

Hester is in 2018 bij TAUW begonnen in het datateam bij TAUW als GIS-specialist, met een focus op machine learning. Vanuit daar was de stap naar Artificial Intelligence en Data Science een logisch vervolg. Inmiddels werkt ze als Adviseur Digitale Transformatie en AI binnen de DigiUnit van TAUW. Ze vertelt: “Ik houd me bezig met strategie ten behoeve van Digitale Transformatie. Ik ben vooral bezig met de vraag: ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat wij als bedrijf over een aantal jaar nog steeds relevant zijn, door een shift te maken naar gebruik van andere, digitale technologie. Ik verken dus nieuwe businessmodellen voor TAUW”.

Hester vertelt: “Toen ik een jaar of acht was, is mijn interesse voor geografie en geologie ontstaan. Ik had op vakantie per ongeluk een fossiel gevonden, eigenlijk een hele lelijke steen, maar toen ik ‘m meenam naar mijn vader zei hij gelijk: ‘Dat is een fossiel!’. Ik was helemaal gebiologeerd dat die steen vroeger een zeester of zee-egel was geweest, dat vond ik echt prachtig. Ik heb daar toen verschillende boeken over gelezen, spreekbeurten over gegeven en zelfs een klein model fossiel nagemaakt. Weten waar je bent en snappen wat je ziet, heeft zich dus vertaald naar een studie Sociale Geografie en Planologie”, lacht Hester.

De stap van Geografie naar digitale business lijkt groot, maar is eigenlijk heel logisch: “Tijdens mijn studie kwam ik in aanraking met GIS, Geografische Informatiesystemen, waarbij ineens het kwartje viel. We deden buiten grondboringen en mochten daarna de bodemlagen analyseren. Met die data kon je ineens vergelijkingen maken met historische gegevens en patronen herkennen, zelfs tot in de IJstijd. Dat vond ik zo cool! Ik denk dat daar mijn affiniteit met data science en digitale ontwikkelingen is ontstaan. Zeker als het dan ook nog eens in een geografische context kan worden gepresenteerd, dat maakt het ineens heel tastbaar. De Master Geografische Informatie Management en Applicaties (GIMA) was dan ook een perfecte match voor mij”.

“Je hebt je loopbaan zelf in de hand en je kan daarin ook de richting bepalen. Als je weet wat je wilt, dan is er veel mogelijk. Ik vind het ook een teken van vertrouwen, dat ik de vrijheid heb om dingen te doen waarvan ik denk dat het de juiste dingen zijn."

Digital Business Development

Op dit moment zijn er een aantal grote ontwikkelingen waar Hester zich mee bezighoudt. Ze zit bijvoorbeeld in het SPARK-team. “SPARK staat voor Specialized Professionals in Artificial and Robotic Knowledge”, licht Hester toe. “Ik ben, samen met een collega, de trekker van dat team. Vanuit SPARK ontwikkelen we applicaties die op dagelijkse basis gebruikt worden door collega’s uit de hele organisatie. Het is heel leuk om te zien dat dit het afgelopen jaar een boost heeft gekregen doordat generatieve AI ook een vlucht heeft genomen. Een ander voorbeeld is de TAUW store, een marktplaats waarin allerlei apps voor intern gebruik aangeboden worden. Ik houd me vooral bezig met het onderzoeken van ideeën en kansen. Dat komt terug in alle projecten en ontwikkelingen. Ik probeer zo’n idee dan af te pellen: ‘Is het geschikt voor het SPARK-team? En is het van commercieel belang, past het als app in de TAUW store?’. We kunnen niet alles doen, dus we moeten keuzes maken. Ik stel bijvoorbeeld vragen zoals ‘Wat is het probleem, hoe vaak doet dit probleem zich voor, hoeveel tijd kost het en wat besparen we er uiteindelijk mee?’

“Met digitale applicaties proberen we op een andere manier dan het advieswerk geld te verdienen: een nieuw business model. Het mooiste is natuurlijk dat dit elkaar versterkt, dus dat een consultant ook een applicatie kan introduceren bij een klant en dat daar weer advieswerk uit voortkomt en andersom. Dat is hoe ik de toekomst voor me zie."

Hester wordt vaak gezien als specialist, maar ziet zichzelf als generalist: ze weet van alles een beetje en net genoeg  om snel te kunnen schakelen tussen de verschillende lagen en behoeftes. “Wat ik het leukst vind aan mijn werk is het maken van de vertaalslag. Iedereen spreekt net een andere taal en ik kan met die verschillende werelden praten. Ik kan de wens van iemand vertalen naar wat er technisch mogelijk is, maar kan ook duiden wat de commerciële of organisatorische waarde is richting bijvoorbeeld management. Dat is best wel schakelen, maar dat vind ik juist wel heel leuk!”

Bevers in beeld

Een concreet voorbeeld van een model waar het SPARK team op dit moment mee bezig is, is het GPT Vision model. Hierin kan je afbeeldingen of video’s uploaden en een opdracht meegeven aan het model. Hester noemt als voorbeeld een ecologieproject, waarin onderzocht wordt welke diersoorten te zien zijn op de camerabeelden.

“Ik geef het model de opdracht om vanuit de blik van een ecoloog de beelden te analyseren: ‘Zijn er diersoorten aanwezig die relevant zijn voor dit gebied?’ bijvoorbeeld. Het model geeft vervolgens een heel mooi verslag terug van wat er allemaal zichtbaar is in de video. Dat zijn hele leuke ontwikkelingen en het is ook heel schattig, bijvoorbeeld een video van een bever die voorbij komt, naar een bosje loopt, een tak mee terugsleept. En dan zegt dat model: ‘Ik denk dat dit een bever is, dat is te zien aan zijn enigszins natte vacht en lange platte staart en lange voortanden’.

Hij doet ook een beschrijving van de omgeving, bijvoorbeeld dat er waarschijnlijk een gebied met water is, omdat de bever vaak in de buurt van water te vinden is. Het gaat niet altijd goed, dus we doen ook een soort proef, waarbij een ecoloog de beelden beoordeelt en we dit daarna vergelijken met de resultaten van het model. Je ziet ook altijd wat de overwegingen zijn van het model, bijvoorbeeld dat het naast de bever ook een steenmarter of een wild zwijn had kunnen zijn, maar dat hij uiteindelijk toch voor de bever kiest, met een hele redenatie waarom dat dan zo is.

Hester Bijen

Hester Bijen
Adviseur AI en Digitale Transformatie

Vind je dit interessant?

Lees dan lekker verder met vergelijkbare artikelen!

Een vriendengroep erbij

Hester heeft het naar haar zin bij TAUW, mede door de vrijheid die ze krijgt binnen haar werk. “Je hebt je loopbaan zelf in de hand en je kan daarin ook de richting bepalen. Als je weet wat je wilt, dan is er veel mogelijk. Ik vind het ook een teken van vertrouwen, dat ik de vrijheid heb om dingen te doen waarvan ik denk dat het de juiste dingen zijn. Dat maakt dat ik zelf ook die extra stap zet.” Ook de sociale contacten op het werk zijn een groot onderdeel van het werkplezier van Hester. Ze vertelt: “Er werken ontzettend veel leuke, lieve en aardige mensen bij TAUW. Het voelt voor mij alsof ik er een vriendengroep bij heb. Ik vind het heel belangrijk om mijn collega’s ook op een andere manier te leren kennen, in plaats van alleen tijdens een project. Dat maakt het samenwerken een stuk makkelijker én leuker”. Hester heeft ook een periode in het bestuur van het jongerennetwerk, Jong@TAUW, gezeten. “Actief zijn binnen Jong@TAUW was een leuke manier om meer mensen te leren kennen binnen de organisatie. Ik vind het leuk om dingen te organiseren, dus dat sloot goed aan bij mijn rol in het bestuur. Eén van de leukste dingen die ik heb geïntroduceerd is de wintersportweek, dat is nog altijd een succes!”

“Bodem en water zitten in de genen van TAUW en dat merk je als je hier binnenstapt. Je bent hier omringd door specialisten.”

“Bij TAUW krijg ik veel ruimte om mijn kennis uit te breiden en te delen, dit vind ik fijn!”

TAUW nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Schrijf je in en ontvang maximaal 5 keer per jaar onze nieuwsbrief.