Projectmanager Data
Henriëtte Keijzer

Henriëtte Keijzer is Teammanager en Projectmanager Data binnen TAUW: “Mijn doel is om samen met mijn team een brug te slaan tussen de vraagstukken van de klanten en slimme technische oplossingen die we te bieden hebben vanuit TAUW.”

Projectmanager Data
Henriëtte Keijzer

Henriëtte Keijzer is Teammanager en Projectmanager Data binnen TAUW: “Mijn doel is om samen met mijn team een brug te slaan tussen de vraagstukken van de klanten en slimme technische oplossingen die we te bieden hebben vanuit TAUW.”

Teammanager en Projectmanager

Henriëtte werkt inmiddels al dertien jaar bij TAUW, ze is Teammanager en Projectmanager in het Datateam. Om hier te komen heeft Henriëtte een flink aantal stappen gezet. “Ik ben als kind begonnen op de mavo, omdat ik er destijds achter kwam dat ik dyslectisch ben.” Ondanks haar dyslexie heeft ze toch haar vwo diploma weten te halen. “In mijn examenjaar ben ik naar een open dag van de TU Delft gegaan en heb ik gekeken bij de opleidingen Civiele techniek en Technische Wiskunde. En de professor bij Technische Wiskunde hield zo’n inspirerend verhaal over stromingsleer dat ik gelijk wist dat ik daar iets mee wilde doen!” vertelt Henriëtte met een glimlach.

Haar rol als Teammanager deelt ze met collega teammanager Anke, het team bestaat uit 22 collega’s. “Het Datateam is divers en bestaat uit verschillende collega’s die zich hebben gespecialiseerd in uiteenlopende takken van data.” Er zijn collega’s die zich richten op beheer en onderhoud van onder andere GIS en FME applicaties, collega’s die zich specifiek richten op de bodem database en de digitale voorbereiding van veldwerk, en weer andere collega’s die zich bezighouden met de vraagstukken van onze klanten,” vertelt Henriëtte . Naast haar rol als Teammanager werkt Henriëtte ook als Projectmanager voor het datateam.

“Samen met mijn team wil ik een brug slaan tussen de vraagstukken van de klanten en slimme technische oplossingen die we te bieden hebben vanuit TAUW.”

Ik stelde me voor als data consultant!?

Henriëtte heeft een paar jaar geleden de overstap gemaakt van het bodemteam naar data. “Ik herinner me een ontbijtpitch bij ITanks, zo’n vier jaar geleden, nog goed,” vertelt Henriëtte enthousiast. “Het ging onder andere over industrie 4.0 en big data. Op dat moment ging er bij mij echt een lichtje branden. TAUW heeft zoveel data, daar moeten we toch meer mee kunnen doen!” Haar nieuwsgierigheid was gewekt. “Maar ik moet eerlijk toegeven,” vervolgt ze met een lach, “toen ik nadacht over de overstap van bodem naar data, dacht ik: hoe ga ik dat nu doen? Van bodem naar data, dat voelde toch als een grote sprong.” Ze geeft toe dat ze in het begin wat nerveus was: “Ik herinner me nog goed toen ik me voor het eerst voorstelde als data consultant bij een klant, dat was écht spannend. Maar eigenlijk is de overstap helemaal niet zo groot.”

Ze ontdekte al snel dat ze bij data, net zoals bij bodem, bezig is met het achterhalen van de vraag van een klant, om vervolgens samen met het team en de klant te brainstormen over de best passende oplossing.

Hoewel Henriëtte vanuit eerdere functies en haar studie wel ervaring heeft met data, weet ze nu niet meer alle ins en outs op gebied van data. Binnen bodem was dat wel het geval. Toen er twee jaar geleden een plek vrijkwam als teammanager bij het data team, wist Henriëtte dat ze die kans moest grijpen. “Het is leuk om samen met een team richting te kunnen geven en mee te denken over visie en strategie.” Volgens Henriëtte is de overstap van het ene naar het andere werkveld typerend voor TAUW als werkgever.

"Hier krijg je veel ruimte om jezelf te ontwikkelen, zelfs naar een werkveld dat in eerste instantie niet het jouwe is. Ondanks dat het een redelijk groot bedrijf is, ben je hier nog steeds een persoon en geen nummer, dat vind ik heel mooi."

Vind je dit interessant?

Lees dan lekker verder met vergelijkbare artikelen!

Verschillende datasets

Een van Henriëtte’s favoriete projecten was het project voor de gemeente Amsterdam, gericht op groene objecten in de gemeente. “De gemeente moet hun groen onderhouden, zoals stukken gazon en rozenperken. Gegevens over dit groen staat allemaal in een systeem,” legt Henriëtte uit. “Maar soms kloppen deze gegevens niet met de werkelijkheid. Er waren situaties waarbij mensen naar buiten werden gestuurd voor onderhoud, maar dan bleek dat er bijvoorbeeld andere begroeiing stond, waar ze niet het juiste materiaal voor bij zich hadden.”

TAUW kreeg de opdracht om de data op orde te krijgen en te matchen met de werkelijkheid. Henriëtte ontwikkelde met haar team en de klant een slimme methodiek waarmee de data naast elkaar werd weergegeven en waarbij de data in het systeem van de gemeente Amsterdam dusdanig kon worden aangepast dat de mensen met de juiste materialen op pad gaan.

Een ander project waar Henriëtte trots op is, is een project voor Rijkswaterstaat. “Dit project richtte zich op data over incidenten op de weg in combinatie met weersomstandigheden,” legt ze uit. “Rijkswaterstaat wilde onderzoeken of er een relatie was tussen weersomstandigheden en het aantal incidenten op de weg.” Voor dit project werkten ze met verschillende datasets, zoals verschillende databases van Rijkswaterstaat met informatie over incidenten en KNMI-data. Ze combineerden deze data en ontwikkelden kaarten waarmee ze konden zien op welke locatie vaker ongelukken gebeurden bij neerslag.

"Ik vond dit project echt leuk, omdat ik goed kon laten zien hoe data inzicht kan geven en er een stap gezet kan worden naar datagedreven oplossingen, die waardevol kunnen zijn voor de klant. Aan de hand van deze data kan de klant meer data gestuurde oplossingen inzetten om de veiligheid op de weg te verbeteren."

Henriëtte Keijzer

Henriëtte Keijzer
Projectmanager Data

“Bodem en water zitten in de genen van TAUW en dat merk je als je hier binnenstapt. Je bent hier omringd door specialisten.”

“Bij TAUW krijg ik veel ruimte om mijn kennis uit te breiden en te delen, dit vind ik fijn!”

TAUW nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Schrijf je in en ontvang maximaal 5 keer per jaar onze nieuwsbrief.