Consultant IT
Bert darwinkel
“Ik vond het stiekem leuker om met dat IT-systeem bezig te zijn, dan met het schrijven van het bodemonderzoeksprotocol. Dat was het moment dat ik dacht, ‘Ik moet hier toch eens iets mee doen’.”
Consultant IT
Bert darwinkel
“Ik vond het stiekem leuker om met dat IT-systeem bezig te zijn, dan met het schrijven van het bodemonderzoeksprotocol. Dat was het moment dat ik dacht, ‘Ik moet hier toch eens iets mee doen’.”
Home / Data/Digitale Transformatie / Bert Darwinkel Consultant IT
Van bodemadviseur naar IT Consultant
Van jongs af aan heeft Bert al interesse in twee werelden: IT en Milieu. “Ik ben opgegroeid in een klein dorp op een boerderij. Naast hobby’s als voetballen en fietscrossen was ik in mijn jeugd ook erg gecharmeerd van de IT-wereld. Ik had thuis een computer staan, waar ik altijd lekker mee aan het pielen was”. Toen in de jaren 80 de bodemverontreiniging in Lekkerkerk in het nieuws kwam, vond Bert dat ook erg interessant en hakte hij de knoop door. Het werd een opleiding Milieukunde.
“Tijdens mijn opleiding heb ik stage gelopen bij TAUW en na mijn afstuderen ben ik bij TAUW begonnen als bodemadviseur. Er waren destijds drie bodemafdelingen: bodemonderzoek, bodemsanering en bodemkwaliteitsbeheer. Ik ging aan de slag bij laatstgenoemde en heb daar allerlei projecten gedaan: variërend van een onderzoek naar lekkende mestkelders, tot het effect van lekkende rioleringen op de bodemkwaliteit, tot bedrijfsverplaatsingen binnen grondwater beschermingsgebieden. Bij veel projecten moesten vaak grote hoeveelheden data worden verzameld, bewerkt en geanalyseerd. Dat vond ik wel erg leuk”, vertelt Bert.
"Dat vind ik ook het fijne van TAUW. Wanneer je zelf het initiatief neemt, kan dat tot mooie dingen leiden."
Bert Darwinkel
Tien jaar later, Bert is inmiddels projectleider, is dat nog steeds het geval. De IT- en datacomponent bleef hem meer dan gemiddeld interesseren: “Voor een groot project moest er een bodemonderzoeksprotocol geschreven worden. De data die bij de bodemonderzoeken, uitgevoerd conform dat onderzoeksprotocol, vrijkwam moest digitaal worden vastgelegd. Daarvoor moest een IT-systeem worden ontwikkeld en gebouwd. Ik vond het stiekem leuker om met dat IT-systeem bezig te zijn, dan met het schrijven van het onderzoeksprotocol.
Dat was het moment dat ik dacht, ‘Hier moet ik toch eens iets mee doen’”, lacht Bert. Na een aantal gesprekken met zijn toenmalig leidinggevende en het hoofd IT, kon Bert aan de slag in een combi-functie: projectleider bodem en medewerker IT. “Ik bewoog me steeds meer richting IT en bouwde de bodemprojecten af. In de tijd dat ik nog bij Bodem werkte, was ik in mijn vrije tijd aangesloten bij een computerclub. Ik ging ook met een aantal TAUW collega’s naar georganiseerde computeravonden. Dit had wel een hoog amateurgehalte, dus na een avondopleiding Bedrijfskundige Informatica kwam ik wat beter beslagen ten ijs. Als je iets wil en je geeft het aan, dan is er een heleboel mogelijk. “
Manusje van alles
Inmiddels is Bert alweer 20 jaar werkzaam in de IT bij TAUW. “De tijd vliegt voorbij! Ik heb wel veel verschillende dingen gedaan binnen de IT: eerst als Developer, later als Informatieanalist en Servicemanager. Als Servicemanager (voor de keten veld-lab-advies) ben ik de schakel tussen IT en de business, dus ik beweeg me nog steeds op het snijvlak tussen milieu en IT. Ik zet mijn tentakels uit: ‘Wat leeft er bij de business, waar is behoefte aan?’, ik probeer de vraag achter de vraag te achterhalen en deze te vertalen naar IT-oplossingen.
"Als je iets wil en je geeft het aan, dan is er een heleboel mogelijk. Dat vind ik ook het fijne van TAUW. Wanneer je zelf het initiatief neemt, kan dat tot mooie dingen leiden."
Bert Darwinkel
Soms kopen we deze in, soms moeten we ze zelf bouwen. Ik maak dan het ontwerp, maar het bouwen wordt gedaan door de Developers. Verder zijn we ruim tien jaar geleden ook begonnen met het inrichten van de IT-architectuur, dus meer de kaders en richtlijnen. Ik ben nu een ‘manusje van alles’: informatieanalyse, een beetje projectleiding, architectuur, het fungeren als vraagbaak voor de Developers, bij inhoudelijke vragen”. Bert haalt veel voldoening uit zijn werk. Hij vertelt: “Als informatieanalist zoek je naar oplossingen zodat de mensen in de business zo efficiënt mogelijk hun werk kunnen doen. Dat is wel wat ik het leukste vind: het zoeken naar oplossingen die ook daadwerkelijk iets bijdragen en het verschil maken”.
Projecten met impact
Naast zijn interne afspraken en projecten, houdt Bert zich ook bezig met een aantal externe zaken. “Ik ben betrokken bij de branchevereniging VKB, de Vereniging Kwaliteitsborging Bodembeheer, maar dan vanuit de datamanagement kant. Ik vertegenwoordig die vereniging in het CCvD-datastandaarden. Het CCvD-Datastandaarden beheert onder andere de standaarden op het gebied van uitwisseling van bodemgegevens. Mede vanuit die rol ben ik gevraagd om deel te nemen aan de BRO, de basisregistratie ondergrond”.
De BRO is één van de leukste projecten waar Bert momenteel aan werkt. Dit project is opgezet vanuit het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Bert vertelt: “Veel maatschappelijke ontwikkelingen zijn afhankelijk van de kwaliteit van de ondergrond, dus het is essentieel om toegang te hebben tot de data over die ondergrond. Nu zijn deze gegevens vaak niet gestructureerd en versnipperd opgeslagen. Er wordt vanuit de BRO momenteel gewerkt aan een gegevenscatalogus ‘Milieukwaliteit’ waarin wordt beschreven welke data allemaal opgenomen gaat worden. Ik mag, samen met een team, aan de slag met modelleren hiervan. Dit is een langdurig project, het loopt al 1,5 jaar en het moet 1 januari 2025 operationeel zijn”.
"Wat ik echt leuke projecten vind, zijn de projecten die bij de eindgebruiker voor een WOW-effect zorgen."
Bert Darwinkel
De leukste projecten zijn projecten met impact, aldus Bert. “In het begin waren dat de oude systemen die overgingen naar een grafische omgeving en later de overgang naar webapplicaties. Of bijvoorbeeld projecten waarbij de overstap wordt gemaakt van werken op papier of met Excel naar een systeem met gestructureerde opslag van data en automatische rapportage. Het is echt mooi om te zien dat je impact kan maken met inzet van IT-middelen”.
Vind je dit interessant?
Lees dan lekker verder met vergelijkbare artikelen!
Charmante werkgever
Bert vertelt enthousiast over TAUW: “Ik zou TAUW omschrijven als een charmante werkgever. Ik zit hier niet voor niets al zo lang, dat betekent dat ik het goed naar mijn zin heb. TAUW is een toffe werkgever met leuke collega’s. We hebben over het algemeen een gezamenlijk doel en willen elkaar helpen. Dat spreekt mij aan”.
De mogelijkheid om hybride te werken ervaart Bert ook als erg prettig. “Dat heeft TAUW goed geregeld. Je kan kiezen of je meer thuis wil werken of meer op kantoor wil zijn. Zelf zit ik wat meer op kantoor, zodat ik collega’s kan zien en spreken. Thuiswerken is ook prettig, maar er gaat wel meer informatie langs je heen. Op de dagen dat ik thuis werk probeer ik zoveel mogelijk uitwerk-dingen te hebben, die ik geconcentreerd kan afmaken”.
Na ruim dertig jaar bij TAUW is Bert nog niet uitgekeken en uitgeleerd. Hij vertelt: “Binnen het IT-vakgebied zijn zoveel ontwikkelingen. Het liefst zou ik ze me allemaal eigen maken, maar dat is lastig. Bert geeft aan zich ook nog wat meer te willen focussen op externe projecten, zoals de BRO. “Bij IT werk je minder met een externe focus, dat heb ik op een gegeven moment wel een beetje gemist. Ten slotte zou ik me in de toekomst nog wel meer willen ontwikkelen richting een coachende rol voor junior collega’s. Ik heb dus nog genoeg dingen waar ik me in vast kan bijten om de inhoudelijke uitdaging voor mezelf te zoeken!”.
Bert Darwinkel
Consultant IT
“Bodem en water zitten in de genen van TAUW en dat merk je als je hier binnenstapt. Je bent hier omringd door specialisten.”
“Bij TAUW krijg ik veel ruimte om mijn kennis uit te breiden en te delen, dit vind ik fijn!”