Senior Adviseur Bodem
John van Tol

Als kind was John altijd al gefascineerd door de grond onder zijn voeten. “Ik had iets met kaarten en atlassen, en de verschillende lagen en kleuren van de grond trokken altijd mijn aandacht. Het is dus geen verrassing dat ik in het bodemveld terechtkwam”.

Senior Adviseur Bodem
John van Tol

Als kind was John altijd al gefascineerd door de grond onder zijn voeten. “Ik had iets met kaarten en atlassen, en de verschillende lagen en kleuren van de grond trokken altijd mijn aandacht. Het is dus geen verrassing dat ik in het bodemveld terechtkwam”.

Van fascinatie tot passie

Na het afronden van de middelbare school volgde John de opleiding Fysische Geografie in Utrecht, waar de verschillende lagen in de bodem aan bod kwamen.

Tijdens zijn studie kwam hij voor het eerst in aanraking met TAUW via een gastcollege. “Ik vond het een interessante presentatie”, herinnert hij zich. “Tot op de dag van vandaag heb ik geen idee wie het college heeft gehouden, ik ben dan ook erg benieuwd wie mij heeft geïnspireerd.”

Na zijn afstuderen is John aan het werk gegaan bij de milieudienst waar hij aan de opdrachtgeverskant stond van bodemonderzoeken. “Ik heb daar veel geleerd, maar wou toch graag het onderzoek zelf doen, toen heb ik de overstap naar TAUW gemaakt”.

Nu, bijna 18 jaar later, werkt John nog steeds met veel plezier bij TAUW, waar hij zijn passie voor bodem kwijt kan.

“We zijn een echt team en zo presenteren we ons ook naar de klant toe, zo heb je echt het gevoel dat we het samen doen!”

Nationaal en internationaal

“Als specialist in risicobeoordelingen van bodemverontreinigingen bij TAUW beoordeel ik welke risico’s er verbonden zijn aan de bodemverontreinigingen. Hierbij hou ik rekening met humane, ecologische en verspreidingsrisico’s,” zegt John.

Hoewel hij werkzaam is binnen het bodemteam in Rotterdam, heeft John ook veel ervaring met internationale projecten. “Een van de leukste projecten die ik heb uitgevoerd was voor een opdrachtgever in Israël, waar een zeer grote verontreiniging was ontstaan door een doorgebroken dijk van een afvalwater pond,”

Voor John is het delen van kennis een belangrijk onderdeel van zijn werk. “Ik vind het leuk om mijn kennis te delen met collega’s, maar ook met internationale opdrachtgevers, ook collega’s weten me dan ook goed te vinden.”

Naast zijn werk met risicobeoordelingen houdt John zich ook bezig met niet-genormeerde stoffen, waarvan PFAS momenteel het meest bekend is. “Zodra er een stof wordt aangetroffen in de bodem die niet zo vaak voorkomt en waarvan het de vraag is wat de risico’s zijn van deze stof, kloppen collega’s bij mij aan. Ik word er heel enthousiast van om daar in te duiken en het uit te zoeken,” vertelt John.

Inhoudelijke drive voor ontwikkeling

John heeft een hele inhoudelijke drive, “Ik wil graag uitgroeien tot een superspecialist, iemand die heel veel kennis heeft en deze kennis goed kan overdragen,” zegt hij enthousiast.

John vindt het geweldig om zijn kennis te ontwikkelen en te delen met anderen. “Bij TAUW krijg ik veel ruimte om mijn kennis uit te breiden en te delen, dit vind ik fijn! Zo ben ik bijvoorbeeld lid van een Community of Practice voor Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS), waar we regelmatig kennis en tools uitwisselen met collega’s.”

Daarnaast bezoekt John vaak symposia om kennis op te doen of te presenteren. “Mijn teammanager is altijd zo verbaasd dat ik na 18 jaar nog steeds zo leergierig ben, maar dat is gewoon wie ik ben. Ik vind het heerlijk om naar symposia te gaan, webinars te volgen en veel te lezen.”

John van Tol
Senior Adviseur Bodem

Vind je dit interessant?

Lees dan lekker verder met vergelijkbare artikelen!

TAUW als werkgever

“Ik vind TAUW een fijne werkgever!” vertelt John enthousiast. Zo vertelt hij dat TAUW hem niet alleen veel ruimte geeft voor ontwikkeling, maar dat hij de sfeer binnen de organisatie ook als prettig ervaart. “We zijn een echt team en zo presenteren we ons ook naar de klant toe, zo heb je echt het gevoel dat we het samen doen!”

Dit groepsgevoel komt ook terug in dat collega’s elkaar willen helpen. Zo kenmerkt John TAUW collega’s als helpers: “Als je hulp nodig hebt dan is er altijd wel iemand te vinden die je kan helpen, dat zit echt een beetje in het DNA , ook van het bedrijf.”

Naast elkaar helpen vind John het ook fijn dat TAUW ook investeert in een betere wereld en dat hij er via de risicobeoordelingen een steentje aan bij kan dragen. “Met de risicobeoordelingen die ik uitvoer, zorg ik ervoor dat de risico’s van de verontreinigde bodem in kaart worden gebracht en er uiteindelijk een schone en veilige omgeving is voor mens, dier en natuur.”

Het is onze verantwoordelijkheid om met verstand en zorg met onze bodem om te gaan.

Dat is waarom wij tot de bodem gaan om professionals te vinden die zich hier elke dag weer voor willen inzetten.

“TAUW is een werkgever waar ik mijn horizon nog verder kan verbreden, na 22 jaar werkervaring in het vakgebied Bodem!”

“Bodem en water zitten in de genen van TAUW en dat merk je als je hier binnenstapt. Je bent hier omringd door specialisten.”

TAUW nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Schrijf je in en ontvang maximaal 5 keer per jaar onze nieuwsbrief.