BODEMPROJECT EUROPA
Oplossen van de HCH- en Lindaan-kwesties in de EU

De Europese Commissie heeft opdracht gegeven om de locaties te identificeren waar HCH in de 27 EU-lidstaten werd verwerkt en om een volledige roadmap op te stellen voor duurzaam beheer van zeven verontreinigde locaties.

BODEMPROJECT EUROPA
Oplossen van de HCH- en Lindaan-kwesties in de EU

De Europese Commissie heeft opdracht gegeven om de locaties te identificeren waar HCH in de 27 EU-lidstaten werd verwerkt en om een volledige roadmap op te stellen voor duurzaam beheer van zeven verontreinigde locaties.

Projectinformatie

Periode: januari 2020 – december 2021
Opdrachtgever: Europese Commissie Betrokken

TAUW adviseurs:

  • Micha van den Boogerd
  • Boudewijn Fokke
  • Guido van de Coterlet
  • Dianne Ebrecht

Wat was de projectopdracht?

Onder de naam ‘HCH in the EU’ heeft de Europese Commissie een consortium met TAUW als hoofdadviseur opdracht gegeven om de locaties te identificeren waar HCH in de 27 EU-lidstaten werd verwerkt en om een volledige routekaart op te stellen voor duurzaam beheer van zeven geselecteerde met HCH verontreinigde locaties.

De belangrijkste projectresultaten zijn een EU-brede inventaris van locaties die mogelijk zijn verontreinigd met HCH en lindaan, evenals adviesdiensten voor autoriteiten met betrekking tot 6 proeflocaties.

Lindaan (Gamma HCH) werd tussen 1945 en 2000 geproduceerd en gebruikt als een breedspectruminsecticide voor zaad- en bodembehandeling, bladtoepassingen, boom- en houtbehandeling en behandeling tegen ectoparasieten in zowel veterinaire als menselijke toepassingen. voor elke ton lindaan werd twaalf ton afvalisomeren geproduceerd. In mei 2009 werden HCH (α-HCH, β-HCH en lindaan) in het Verdrag van Stockholm opgenomen als (POP’s) vanwege hun persistentie, toxiciteit en transport over lange afstanden en zijn ze schadelijk voor mens of milieu.

Samenwerking tijdens het project

Het consortium bestond uit TAUW, CDM Smith Europe GmbH uit Duitsland en Sociedad Aragonesa de Gestión Agroambiental (SARGA) S.L.U uit Spanje. Omdat het project uit veel verschillende (internationale) partijen en locaties bestaat, was een goede samenwerking en het delen van informatie essentieel.

Om dit tijdens het project te vergemakkelijken, werd een op maat gemaakte digitale omgeving gecreëerd, inclusief een Geografisch Informatie Model (GIM) om alle inventarisatiegegevens van de verschillende locaties te verzamelen, te ordenen, op te slaan, te interpreteren, te beoordelen en te rapporteren.

Daarnaast vond uitgebreide samenwerking plaats bij het leveren van adviesdiensten voor 6 locaties (Wintzenheim in Frankrijk, Mulde River Duitsland, Sabiñanigo in Spanje, Valle del Sacco Colleferro in Italië, Hajek in Tsjechië, O Porriño in Spanje). Deze adviesdiensten waren gericht op technische en organisatorische ondersteuning om verontreinigde terreinen duurzaam te kunnen beheren. Ervaring en uitwisseling van kennis met betrekking tot de ontwikkeling van 3D CSM, saneringsplanning, kostenramingen, opzetten van stakeholder­ondersteunings­groepen en analyse van HCH-biodegradatie in grondwater werden met succes gevormd.

"Working and collaborating with TAUW went very smoothly. The team communicated well and acted professionally, despite the changes that were necessary due to Covid. TAUW respected the deadlines and the budget, and successfully completed all project deliverables. The 2-weekly feedback meetings were much apprectiated and helped to keep the project on track."

Het eindresultaat

De algemene doelstellingen van het HCH in EU-project hebben geleid tot inzichten in:

Een uitgebreide inventarisatie van locaties in alle EU-lidstaten waar HCH is geproduceerd, opgeslagen, gestort, behandeld en al dan niet de bodem en het grondwater heeft vervuild. Dit resulteerde in landspecifieke lijsten van (potentiële) HCH-getroffen locaties in alle 27 EU-lidstaten. Uit de systematische inventarisatie van HCH-locaties bleek dat er in de EU ten minste 299 HCH-locaties aanwezig zijn waar op grotere schaal met HCH werd omgegaan.

Adviesdiensten om voor de zes genoemde 6 HCH verontreinigde locaties de behoefte in kaart te brengen om deze locaties voor eens en voor altijd duurzaam te beheren. Zes proeflocaties hielpen bij het vormen van een strategie voor het aanpakken van de nalatenschap van deze locaties en gaven een leidraad voor de volgende stappen voor de implementatie van duurzaam beheer van deze locaties in de hele EU, en stelden acties voor op EU-, land- en locatieniveau.

Vind je dit interessant?

Lees dan lekker verder met vergelijkbare artikelen!

Het is onze verantwoordelijkheid om met verstand en zorg met onze bodem om te gaan.

Dat is waarom wij tot de bodem gaan om professionals te vinden die zich hier elke dag weer voor willen inzetten.

In 2020 heeft TAUW verontreinigde grond veilig en duurzaam gesaneerd op een voormalig industrieterrein in de metropoolregio São Paulo (Brazilië) met behulp van een thermisch activeringsmechanisme.

The World Bank en de regering van Kosovo (GOK) hebben het Greening Land-project geïnitieerd. De uitdaging bestond uit o.a. de ontwikkeling van een saneringsplan waarin landherontwikkeling is geïntegreerd.

TAUW nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Schrijf je in en ontvang maximaal 5 keer per jaar onze nieuwsbrief.