Junior Adviseur Externe Veiligheid
Joran van der Pijl

Joran van der Pijl is Junior Adviseur Externe Veiligheid bij TAUW. “Wat ik mooi vind is dat je bezig bent met de actualiteit van dit moment. Denk bijvoorbeeld aan projecten in het kader van de energietransitie.”

Junior Adviseur Externe Veiligheid
Joran van der Pijl

Joran van der Pijl is Junior Adviseur Externe Veiligheid bij TAUW. “Wat ik mooi vind is dat je bezig bent met de actualiteit van dit moment. Denk bijvoorbeeld aan projecten  in het kader van de energietransitie.”

Waarom TAUW?

Na het afronden van zijn afstudeeropdracht bij TAUW over de overstromingsrisico’s bij Brzo-bedrijven, is Joran op 1 september 2022 als junior adviseur Externe Veiligheid in team Proces- en Externe Veiligheid gestart. 

Hij houdt zich voornamelijk bezig met vraagstukken rondom Externe Veiligheid: “Veel mensen weten niet wat je precies doet bij Externe Veiligheid, omdat het een heel breed begrip is. Het vakgebied veiligheid heeft überhaupt heel veel verschillende aspecten. 

Bij Externe Veiligheid kijk je niet alleen naar de risico’s binnen een bedrijfsinrichting, maar ook naar risico’s op de omgeving en het milieu. Denk aan de opslag van gevaarlijke stoffen en het transport hiervan over de weg, het spoor en het water. Je hebt dus niet alleen het bedrijf zelf, maar ook de omgeving daaromheen. Je werkt aan het grotere geheel, dat vind ik interessant”.

"Ik heb zelf de regie en kan aangeven waar ik me in wil verdiepen en welke richting ik op wil gaan. We kijken dan samen hoe we daar gaan komen."

Werken aan actuele thema's

Gedurende zijn opleiding Integrale Veiligheidskunde kwam Joran er door stages en verschillende vakken achter waar zijn interesse lag. Hij vertelt: “Wat ik mooi vind is dat je bezig bent met de actualiteit van dit moment. Denk bijvoorbeeld aan projecten in het kader van de energietransitie.

Een ander voorbeeld zijn de overstromingen in Limburg, twee jaar geleden. Daardoor kwamen er hele specifieke vragen van klanten: ‘Als er een overstroming ontstaat door extreme neerslag, wat zijn dan de gevolgen voor mijn bedrijfsterrein?’.

Zo heb ik zelf onlangs een Flood Risk Assessment voor een bedrijf op de Maasvlakte gemaakt en heb ik er nu ook weer één bij een bedrijf in Rotterdam. Voor veel bedrijven is dit echt een nieuw thema. Ze zijn zich nog niet bewust van de mogelijke risico’s voor hun bedrijf. Ik vind het mooi dat je dan die kennis met ze kan delen.

Het bewustzijn begint bij steeds meer bedrijven te komen, maar het is nog een relatief nieuwe ontwikkeling. Dat was ook de aanleiding van mijn afstudeeronderzoek. Ik ben dus echt bezig met actualiteiten die je ook in het nieuws langs ziet komen.”

Werkweek van Joran

“Mijn week begint altijd met een weekstart van de modelleergroep binnen het team”, vertelt Joran. In deze groep werken we aan milieurisicoanalyses (MRA), kwantitatieve risicoanalyses (QRA) en quickscans voor Externe Veiligheid.

Tijdens de weekstart krijg je een beeld van alle lopende projecten en welke projecten ik kan oppakken. Je kan je tijd zelf indelen, dat vind ik ook prettig”. Joran houdt zich voornamelijk bezig met MRA’s, Flood Risk Assessments en stikstofdepositie-onderzoeken. “Elk bedrijf is anders, dat maakt elk project uniek. Dat vind ik ook leuk. Bij TAUW heb je veel verschillende opdrachtgevers, dan doe je meer ervaring op dan wanneer je voor één bedrijf werkt.”

Soms op locatie

Naast de bureauwerkzaamheden heeft Joran soms ook locatiebezoeken: “Toevallig heb ik woensdag ook een locatiebezoek in Arnhem. Bij een nieuwe MRA gaan we naar de bedrijfslocatie om alles goed in kaart te brengen. We rijden naar de klant toe, hebben een inleidend gesprek over wat een MRA is en krijgen daarna een rondleiding langs alle relevante insluitsystemen die we meenemen in de MRA. 

We controleren de rioleringstekeningen en vragen naar de procedures als er zich een calamiteit voordoet, zoals een opslagtank die faalt en leegstroomt. Vervolgens kijken we waar de vrijgekomen stof naartoe kan afstromen: zoals het hemelwaterriool of een omliggende sloot. We hebben ook detailinformatie nodig, zoals de hoogte van de opslagtank, de inhoud en de beveiligingsmaatregelen. 

Al die informatie verwerk je uiteindelijk in het rekenprogramma Proteus, daarvoor is het van belang dat je alle informatie hebt. Zeker bij bedrijven waar je nog niet eerder een rapport voor hebt geschreven is het handig om zo’n locatiebezoek te doen. Vanachter de laptop kun je niet altijd de afstroomroutes van de rioleringstekening aflezen. Als je ergens rondloopt krijg je een beter beeld van de situatie, zeker als junior, dit helpt als je met het model en je rapport aan de slag gaat.” 

Of vanuit huis

Joran werkt zowel op kantoor als vanuit huis geeft hij aan, ‘’Ik vind het fijn dat als ik op kantoor aan het werk ben je altijd wel langs een collega kan lopen voor vragen of als je wil overleggen. De afwisseling en vrijheid daarin vind ik erg praktisch. Als het op een donderdag beter uitkomt dat ik thuis werk, dan is dat geen probleem. Ook is er aandacht voor het inrichten en faciliteren van de thuiswerkplek en het reizen met het openbaar vervoer met een NS business kaart”

Open cultuur

Joran vindt TAUW een fijne organisatie om als junior te beginnen: “Al tijdens mijn stage merkte ik dat het er een hele open cultuur is bij TAUW. Als je vragen hebt dan zijn collega’s altijd bereid om je te helpen en ze nemen echt de tijd voor je. Het geeft niet als je iets nog niet snapt, er is ruimte en tijd om te leren. Niet alleen kan je terecht bij de collega’s uit je eigen team, ook de lijntjes met andere teams zijn kort.

Ik vind het leuk om collega’s uit andere teams of van een andere standplaats te spreken. Dat helpt ook bij het opbouwen van je netwerk. Dit zorgt er voor dat je ook weer meer ingangen hebt om bij projecten aan te haken. Zo ondersteun ik ook team Lucht met stikstofdepositie-onderzoeken. Er kwam een uitvraag, waarop ik heb aangegeven dat ik interesse had om mee te werken. Ik heb een dagcursus gehad en dat doe ik nu ongeveer een maand of negen, die stikstofberekeningen. Ik zoek graag de verbreding op en zo doe ik ook kennis op van andere thema’s en opdrachtgevers.”

Kenmerkend voor TAUW

De ontwikkeling van Joran komt ook terug in de Goede Gesprekken met zijn teammanager: “Ik heb maandelijks een goed gesprek en daarnaast ook het jaarreflectiegesprek aan het einde van het jaar en een afsprakengesprek aan het begin. Ik heb zelf de regie en kan aangeven waar ik me in wil verdiepen en welke richting ik op wil gaan. We kijken dan samen hoe we daar gaan komen. Er wordt echt naar me geluisterd en we maken gezamenlijk afspraken. Die persoonlijke aandacht is wel echt kenmerkend voor TAUW!”.

Vind je dit interessant?

Lees dan ook de ervaringen van andere Junior Adviseurs!

"Als je vragen hebt dan zijn collega’s altijd bereid om je te helpen en ze nemen echt de tijd voor je. Het geeft niet als je iets nog niet snapt, er is ruimte en tijd om te leren."

Het juniorentraject

Naast de collega’s in projecten heeft Joran ook contact met junior collega’s door de hele organisatie heen, tijdens het juniorentraject. Hij vertelt: “Als junior zijnde doe je snel ervaring op, doordat je verschillende projecten kan oppakken. Er is veel aandacht in mijn team voor het inwerken van junioren, we worden in veel projecten meegenomen. Daarnaast doe ik mee aan het juniorentraject, waar ik veel kan leren van de ervaringen van andere TAUW-ers die net begonnen zijn.

Dit is mijn eerste baan en dan is het fijn als je kan optrekken met leeftijdsgenoten, bij wie je ook terecht kan als je ergens tegenaan loopt of als je vragen hebt. Het is leuk om te horen waar anderen zich mee bezighouden of hoe zij iets aanpakken.” 

Joran van der Pijl
Junior Adviseur Externe Veiligheid

Er staat weer een wervingsdag op het programma bij TAUW! We hebben ruimte voor 10 nieuwe junior adviseurs. Tijdens de wervingsdag op 10 oktober maken wij graag kennis met jou en willen we je ook meer vertellen over werken bij TAUW.

Klaar om jouw carrière een kickstart te geven?

Ervaringen van Junior Adviseurs

“Vanuit TAUW heb ik de mogelijkheid om zelf te kiezen waar ik werk en hoe laat ik begin, dit vind ik erg fijn!

Ervaringen van Junior Adviseurs


“Ik heb het gevoel dat ik mijzelf kan zijn bij TAUW”

TAUW nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Schrijf je in en ontvang maximaal 5 keer per jaar onze nieuwsbrief.