Sindsdien is er wat tijd verstreken en werkt Frank inmiddels ruim vijftien jaar bij TAUW op de afdeling Ecologie. Dat klinkt logisch gezien zijn interesse, maar van origine is hij afgestudeerd Geohydroloog en lag zijn specialisatie bij de waterhuishouding in de bodem. “Toen ik ging studeren, wilde ik breder opgeleid worden en daar sloot Aardwetenschappen heel mooi op aan. Tijdens mijn studie heb ik in mijn vrije ruimte wel wat ecologische vakken gevolgd, maar ik ben bij TAUW binnengekomen via mijn geohydrologische stage.”
‘Wat jij doet, dat wil ik ook!’
Een stage die uiteindelijk werd omgezet in een vast werkverband. “Ik deelde destijds als geohydroloog mijn werkkamer met een ecoloog en we hadden meteen een hele leuke klik. Toen dacht ik: wat jij doet, dat wil ik ook! Ik had mij nooit gerealiseerd dat ik werk kon krijgen in wat ik heel leuk vind om te doen. Namelijk in de natuur zijn, wandelen en genieten. En bij TAUW kan dat.”
Frank heeft zich door de jaren heen opgewerkt tot Teammanager Ecologie en Senior Projectmanager. De afdeling Ecologie bestaat uit een team van vijftig mensen, waarvan Frank er vijftien aanstuurt als teammanager. Daarnaast staat hij met beide benen in de praktijk als Senior Projectmanager. Zijn projecten zijn ruwweg op te delen in twee categorieën: projecten die moeten voldoen aan de strikte natuurwetgeving en projecten met een intrinsieke motivatie, bijvoorbeeld het vergoten van de biodiversiteit op dijken.
Zelfontwikkeling in eigen tempo
Zijn rol als Teammanager is volgens Frank een mooi voorbeeld van de groei die mensen kunnen doormaken bij TAUW. “Ik ben iemand die eerst het gevoel wil hebben dat ik het kan, voordat ik het ga doen. Jaren geleden hadden we één teammanager voor de afdeling en werd ik steeds meer betrokken bij het maken van keuzes, zoals welke kant we op wilden met het team. Dat informeel leiderschap beviel mij wel. Dus toen onze afdeling groter werd en de vraag kwam of ik teammanager wilde worden, zag ik dat wel zitten. Ik werd toen teammanager van veertien trainees en dat beviel ontzettend goed. Toen dacht ik: ‘Ik wil volwaardig teammanager worden voor de ecologen.’ Die weg der geleidelijkheid paste perfect bij mij.”
Impactvolle oplossingen
De ambities van Frank richten zich nu vooral op de impact die hij heeft op de wereld om hem heen. “Je bent nooit klaar met jezelf ontwikkelen. Mijn persoonlijke ontwikkeling is een belangrijke bijzaak, maar niet meer de hoofdzaak. Ik wil, vanuit mijn werk bij TAUW, impactvolle oplossingen aandragen, bijvoorbeeld voor het biodiversiteitsherstel in Nederland. En die impact maken we samen meer en meer. TAUW blijft zich ontwikkelen. Zo zijn we steeds meer bezig met de vraag hoe betekenisvol kunnen zijn in systeemverandering. En de jonge collega’s die bij TAUW binnenstromen staan erin met de gedachte: ‘We gaan het met z’n allen voor elkaar krijgen’. Dat vind ik prachtig en mijn ambitie zit dus ook erg op dat vlak.”
Volgens Frank is TAUW ook in staat om die impact te maken. “We zijn groot genoeg om mee te tellen. Ook internationaal zetten we steeds meer stappen. Bovendien zijn we allemaal gelijkgezinden. En als ik dan specifiek naar mijn eigen team kijk, durf ik te zeggen dat wij de grootste en kwalitatief beste groep ecologen in huis hebben. Tegelijkertijd is TAUW een heel vriendelijk en familiair bureau. Ik ben erg gevoelig voor sfeer. Hier zit ik echt op mijn plek en ik werk met leuke mensen, dus ik zie mezelf niet zomaar weggaan.”
Bewustwording
Daar komt bij dat Frank zit dagelijks in kan zetten voor thema’s van belang. “Ecologie en biodiversiteit is niet meer weg te denken. Hier zijn onze opdrachtgevers, maar ook mensen in het algemeen, zich enorm bewust van. Denk aan alle berichtgeving over de stikstofcrisis en de insectensterfte. Het is allemaal weer terug te voeren op het natuurlijk systeem.”
“Inmiddels heb ik twee kinderen en ik wil hen het belang van de natuur ook meegeven,” vervolgt Frank. “Ons favoriete vakantieplekje in Nederland is Texel, daar gaan we heel vaak naartoe. Laatst waren we er weer en vroeg ik aan de oudste: ‘Wat wil je gaan doen?’ ‘Nou, ik wil in ieder geval vroeg opstaan en met jou vogels gaan kijken.’ Dat vind ik dus zo cool, omdat ik vroeger precies zo was. Ik vind het geweldig dat ik de interesse in de natuur mag doorgeven aan een volgende generatie.”