Francesca's
LIVING AMBITION

Hoe kun je jouw kennis en idealen dan nog steeds inzetten voor een betere wereld? Francesca Sahit deelt haar verhaal.
Stel: je hebt toegewerkt naar een specialisatie in koraalriffen, omdat je bent opgegroeid op Aruba en met eigen ogen de gevolgen hebt gezien van klimaatverandering. Maar dan kom je erachter dat je het liefst in Nederland wilt wonen, waar koraalriffen niet bepaald voor het oprapen liggen. Hoe kun je jouw kennis en idealen dan nog steeds inzetten voor een betere wereld? Francesca Sahit, Junior Consultant Ecologie & Klimaatadaptatie en voormalig trainee bij TAUW, deelt haar verhaal.

“Ik ben opgegroeid op Aruba”, vertelt Francesca. “Bij Aruba denken we aan tropisch en idyllisch, maar ik heb de oceaan er zien veranderen. De koralen zijn er niet heel bijzonder, maar dat komt ook door toerisme en de klimaatverandering. Van klimaatverandering werd ik mij pas echt bewust toen ik op mijn veertiende naar Londen verhuisde. Dit was een compleet andere omgeving: van een mini-eiland naar een megastad. Die kennis die ik daar heb opgedaan waren voor mij aanleiding om Milieuwetenschappen te gaan studeren. Vervolgens ben ik naar Nederland verhuisd, waar ik Marine Sciences aan de Universiteit Utrecht heb gestudeerd. Hier kon ik mijn interesse voor koraalriffen en klimaatverandering combineren in een specialisatie.”

“Voor mijn specialisatie heb ik veel gereisd, onder andere naar het Caribisch gebied en Australië”, vervolgt Francesca. “Terwijl ik met projecten bezig was, kwam ik tot het inzicht dat het bestaan in de koraalwetenschap heel onzeker kan zijn. Een vaste plek voor langere tijd is vrij uniek en bovendien miste ik Nederland.”

Traineeship

Eenmaal thuis ging Francesca op zoek naar haar volgende stap. Een stap waarin klimaatverandering, ecologie en natuur in ieder geval samen moesten komen. Via een vriendin maakte ze kennis met het traineeship bij TAUW. Francesca: “Het traineeship was voor mij ideaal. Verschillende vak- en werkgebieden komen samen in het traineeship en terwijl je werkervaring opdoet, ontdek je wat het beste bij je past.”

Maatwerk

Een traineeship duurt bij TAUW achttien maanden en wordt in principe verdeeld over drie verschillende afdelingen. Maatwerk is mogelijk, zoals Francesca heeft ervaren: “Ik ben met mijn traineeship begonnen bij de afdeling Ecologie. Daar heb ik gewerkt aan projecten die te maken hadden met onder meer gebiedsontwikkeling en biodiversiteit. Dat vond ik ontzettend interessant. Dit type projecten vraagt vaak om een integrale blik en dat ben ik ook gewend vanuit mijn studies.”

“In de tweede periode ben ik naar de afdeling Klimaatadaptatie gedaan”, vervolgt Francesca. “Daar kwam ik eigenlijk alleen maar projecten tegen die ik leuk vond. Uiteindelijk had ik met de afdelingen Ecologie en Klimaatadaptatie zo’n goede klik, dat ik in de derde periode, in overleg met de teammanagers, bij beide afdelingen mocht blijven. Inmiddels ben ik vast in dienst bij TAUW als Junior Consultant en ben ik nog steeds actief bij beide afdelingen.”

Onderzoeksprojecten en tenders

Francesca: “Momenteel werk ik onder meer aan een tenderofferte en het onderzoeksproject NKWK Droogte. NKWK staat voor Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma Water en Klimaat. Het doel van ons project is handvatten en richtlijnen te ontwikkelen die gemeentes en adviesbureaus kunnen gebruiken bij het ontwikkelen van droogtebestendig groen in een stedelijke omgeving. Heel interessant!”

Veilige werkomgeving

Inmiddels is Francesca twee jaar actief bij TAUW en zit ze goed op haar plek. “Ik vind het belangrijk om in een veilige omgeving te werken. Waar ik me op mijn gemak voel om mezelf te ontwikkelen en fouten te kunnen maken. En dat krijg ik bij TAUW. Bovendien krijg ik veel vrijheid en werk ik met inspirerende en leuke collega’s. Het is echt een mensgericht bedrijf. Dat zie je ook terug in de participatieregeling, waarmee je voor een deel eigenaar wordt van TAUW.  Je werkt dus echt voor jezelf en voor je collega’s. Dat idee vind ik heel tof.”

Betekenisvolle impact

Gevraagd naar haar ambities voor de toekomst antwoordt Francesca: “Mijn persoonlijke doel is om een volwaardig consultant te worden binnen Ecologie en Klimaatadaptatie. Ik leer nu zoveel van collega’s zoals strategisch adviseurs en teammanagers, maar ook van de medioren en junioren op mijn afdelingen. Zij hebben allemaal zoveel kennis en ervaringen in huis en ik hoop net zo goed te worden als zij. Zodat we gezamenlijk de ambitie van TAUW waar kunnen maken: een betekenisvolle impact maken op onze omgeving en de wereld.”

Lees ook deze verhalen

De switch van Bouwkunde constructies naar Civiele techniek: “Het was een wereld die voor mij openging!”, aldus Büsra Demiryumruk, Ontwerper bij TAUW.
“Ik wilde meer creativiteit in mijn werk kwijt en zag overeenkomsten tussen mijn werk als stratenmaker destijds en mijn werk als ontwerper nu.
Quentin Brouwer heeft een dubbele rol als Technisch Manager en Ontwerpleider binnen TAUW. “Ik noem mijn werk altijd puzzelen voor professionals”

TAUW nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Schrijf je in en ontvang maximaal 5 keer per jaar onze nieuwsbrief.

Aanmelden
speeddate

*Met het gebruiken van dit formulier ga je akkoord met ons privacybeleid.

Als Trainee Ruimtelijke Ontwikkeling...

…draag je direct én zichtbaar bij aan de leefomgeving. Projectontwikkelaars, (industriële) bedrijven, woningbouwcorporaties en overheden: allemaal kunnen ze bouwen op jou! Je adviseert, samen met jouw projectteam, opdrachtgevers over ruimtelijke procedures. Hier komt veel bij kijken: vergunningsaanvragen, het vertalen van de resultaten van milieuonderzoeken, milieueffectrapportages, het adviseren van de opdrachtgever bij het maken van keuzes en de vertaling naar producten en procedures. Je werkt aan verschillende projecten tegelijkertijd, zoals bijvoorbeeld MIRT-verkenningen Papendrecht-Gorinchem, Verkenning Oostvaardersoevers, provinciale mobiliteitsprojecten, zoals de N233 en N201 of aan project De Nieuw Kern.

Dit maakt jou de ideale aanwinst voor het Traineeship Ruimtelijke Ontwikkeling:

Als Trainee Ruimtelijke Ontwikkeling houd jij je onder andere bezig met:

Als Trainee Projectmanagement, Projectbeheersing en Contractvorming ...

…ben jij dé expert op het gebied van projecten. Binnen een projectorganisatie zoals TAUW is dat een flinke uitdaging, want projecten zijn onze core business! Waar andere collega’s specialist zijn op inhoud, ben jij degene die het overzicht houdt over het geheel. Je overziet de acties, risico’s, budgetten en scope en je bent in staat om deze te bewaken. Dit doe je niet alleen: je werkt samen met adviseurs, projectbeheersers, risicomanagers en contractspecialisten. Voorbeelden van projecten zijn MIRT-verkenningen Papendrecht-Gorinchem, Contractering dagelijks beheer en onderhoud vaarwegen provincie Zuid- Holland en Verkenning Oostvaardersoevers.

Dit maakt jou de ideale aanwinst voor het Traineeship Projectmanagement:

Als Trainee Projectmanagement houd jij je onder andere bezig met:

Als Proces­begeleiding en Omgevings­management...

…maak jij het verschil: door oog te hebben voor de wensen van alle betrokken partijen, zorg je ervoor dat projecten soepel verlopen en dat iedereen zich gehoord voelt. Je werkt aan verschillende projecten tegelijkertijd. Denk aan een wijkuitvoeringsplan, klimaatadaptatie en -beleid, herontwikkeling van landelijk gebied en infrastructurele projecten. Overal waar wij werken, staan we in verbinding met omwonenden, bedrijven, en overheden. Door jouw skills op het gebied van procesbegeleiding weet jij belanghebbenden te betrekken voor een effectieve samenwerking.

Dit maakt jou de ideale aanwinst voor het Traineeship Proces­begeleiding en Omgevings­management:

Als Trainee Proces­begeleiding en Omgevings­management houd jij je onder andere bezig met:

Als Trainee Industriële Transities...

…draag jij bij aan het toekomstbestendig maken van de industrie en bedrijventerreinen. Milieu- en klimaatproblematiek en de veranderende wetgeving zorgen er voor dat overheden en bedrijven anders moeten kijken naar de inrichting van de werk- en leefomgeving en het gebruik van grondstoffen. Er ontstaan verschillende transitieopgaven: denk aan de chemie- en energietransitie, klimaatverandering, circulaire economie en digitalisering. Jij gaat samen met je collega’s deze transitieopgaven vertalen naar concrete ambities, beleid en praktische oplossingen. Je werkt aan projecten zoals het berekenen van broeikasgasuitstoot en reductiepotentie bij een gemeente.

Dit maakt jou de ideale aanwinst voor het Traineeship Industriële Transities:

Als Trainee Industriële Transities houd jij je onder andere bezig met:

Als Trainee Dataspecialist Water en Natuur...

draag jij bij aan een duurzame wereld door jouw data-skills in te zetten voor groenblauwe opgaves. In de snel veranderende wereld hebben onze klanten steeds complexere behoeften, waarbij digitale oplossingen essentieel zijn om de toekomst vorm te geven. Jij bent expert op het gebied van data en hebt affiniteit met de werkvelden ecologie en water. Denk bijvoorbeeld aan projecten zoals Dijkverbetering Meanderende Maas, Natuurontwikkeling De Oeverlanden of Systeemgericht advies en bodemonderzoek voor stikstofgevoelige habitattype landgoed Junne.

Dit maakt jou de ideale aanwinst voor het Traineeship Dataspecialist Water en Natuur:

Als Trainee Dataspecialist Water en Natuur houd jij je onder andere bezig met:

Als Trainee Civiele Techniek...

ben jij de analytische denker die innovatieve oplossingen bedenkt én ontwerpt voor uitdagende technische vraagstukken. Jouw grootste uitdaging is om in samenwerking met andere disciplines tot veilige, innovatieve en technische oplossing te komen die passen binnen de kaders van de opdrachtgever en beperkingen van de omgeving. Samen met collega’s sta je aan de tekentafel van een toekomstbestendig Nederland. Je bent actief in projectteams van verschillende omvang en vindt daarin jouw eigen weg. De diversiteit aan projecten is enorm. Voorbeelden zijn de dijkverbetering Meanderende Maas, renovatie van gemaal Middelpolder, het herinrichten van de binnenstad van Eindhoven en het verduurzamen van Eindhoven Airport.

Dit maakt jou de ideale aanwinst voor het Traineeship Civiele Techniek:

Als Trainee Civiele Techniek houd jij je onder andere bezig met:

Als Trainee Water en Bodem Sturend...

…bijt jij je vast in de uiteenlopende gebiedsopgaven in het stedelijk en landelijk gebied. Denk aan opgaven zoals de stikstofcrisis, klimaattransitie, KRW- en Natura 2000-doelen en daarbij natuurlijk de wens (en landelijke beleidslijn) om water en bodem meer sturend te laten zijn. Tijdens jouw Traineeship ga je aan de slag met complexe vraagstukken op het gebied van gezonde water- en bodemsystemen, schoon en voldoende grondwater, transitieopgaven in de ondergrond en natuurlijk systeemherstel.

Dit maakt jou de ideale aanwinst voor het Traineeship Water en Bodem Sturend:

Als Trainee Water en Bodem Sturend houd jij je onder andere bezig met:

bedankt voor je aanvraag!

Leuk dat je wilt speeddaten met één van onze oud trainees. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om je afspraak te finaliseren.