projectmedewerker Ontwerpbureau
Stan Rubingh

“Het is leuk om te weten dat mijn ontwerpen daadwerkelijk een steentje bijdragen aan het mooier maken van de wereld” – Stan Rubingh, projectmedewerker bij het ontwerpbureau van TAUW.

projectmedewerker Ontwerpbureau
Stan Rubingh

“Het is leuk om te weten dat mijn ontwerpen daadwerkelijk een steentje bijdragen aan het mooier maken van de wereld” – Stan Rubingh, projectmedewerker bij het ontwerpbureau van TAUW.

Het begon met een speeddate

Stan begon zijn loopbaan bij TAUW tijdens zijn studie civiele techniek aan het Windesheim in Zwolle. Tijdens zijn studie wist hij al dat hij graag bij een ingenieursbureau wilde werken. Het pad naar TAUW werd duidelijk tijdens speeddates op de bedrijvendag van Windesheim, waar hij collega Stephan ontmoette die hem over TAUW vertelde. Dit resulteerde in een stage bij TAUW, waar Stan zich voornamelijk bezighield met civieltechnisch ontwerpen.

“Mijn keuze voor civiele techniek was eigenlijk geen verrassing voor mijn ouders,” lacht Stan. “Als kind was ik al geïnteresseerd in techniek. Mijn ouders zeiden altijd dat ik als kind veel aan het knutselen en knopen was. Bovendien hielp ik mijn opa ook met klussen, dus de keuze voor een technische opleiding lag voor de hand.” Stan’s loopbaan bij TAUW is niet gebruikelijk. Hij is al voor de vierde keer in dienst: eerst een stage, daarna twee periodes als bijbaan en sinds april is hij fulltime aan het werk. Hij waardeert het enorm dat TAUW deze flexibiliteit bood.

Van kademuren tot en met de modderkruiper

Of het nu gaat om kademuren in Amsterdam of een project voor een klein dier als de modderkruiper, de dagen van Stan zijn nooit hetzelfde. “Wat mijn werk echt bijzonder maakt, is de afwisseling in projecten en de samenwerking met mijn collega’s,” zegt Stan terwijl hij zijn werkzaamheden beschrijft. “In een werkweek ben ik bezig met het tekenen in autocad, maar daarnaast heb ik ook overleggen. Ik ben niet alleen bezig met de technische aspecten van een project, maar ook met de menselijke kant. Schakelen met de wensen en eisen van de opdrachtgever, maar ook met andere stakeholders, maakt mijn werk dynamisch en uitdagend.” 

Als schakel in het project vertaalt Stan de plannen en eisen van de opdrachtgever naar concrete ontwerpen. Recentelijk is hij gestart met een project van grote omvang: kademuren van maar liefst 50 km lang in Amsterdam. “Binnen dit project is TAUW verantwoordelijk voor alle conditionerende werkzaamheden” vertelt Stan. Naast deze grootschalige projecten heeft Stan ook gewerkt aan een kleinschaliger, maar niet minder belangrijk project voor de modderkruiper. “Hierbij moest ik een ontwerp maken voor een stukje drasland. Het is leuk dat ik de ene dag bezig ben met kademuren en de volgende dag met natuurherstel. Die diversiteit maakt mijn werk extra boeiend.”

Stan Rubingh
Projectmedewerker Ontwerpbureau

Naast de inhoudelijke aspecten van zijn werk waardeert Stan de ontspannen sfeer binnen TAUW. “Wat ik erg leuk vind, is dat ik, naarmate ik hier langer werk, steeds meer collega’s leer kennen. Hierdoor word ik vaak gevraagd om aan verschillende projecten mee te werken. Zo heb ik bijvoorbeeld geholpen bij het inmeten van duikers in Amsterdam, wat totaal anders was dan mijn dagelijkse kantoorwerk. Maar juist deze vrijheid en mogelijkheden vind ik erg fijn!” vertelt Stan.

"Wat mijn werk echt bijzonder maakt, is de afwisseling in projecten en de samenwerking met mijn collega's,"

Ambities en ontwikkeling

Stan heeft duidelijke ambities en voorkeuren binnen zijn vakgebied. Hij heeft aangegeven zich meer te willen richten op projecten die impact hebben op de leefomgeving en ook een stuk projectcoördinatie wil gaan doen. Hij waardeert het dat hij bij TAUW de ruimte krijgt om deze ambitie waar te maken. “Het is leuk om te weten dat mijn ontwerpen daadwerkelijk een steentje bijdragen aan het mooier maken van de wereld” zegt hij met een glimlach. “Bijvoorbeeld, het ontwerpen van een wadi is niet zomaar een technische taak. Het heeft directe invloed op de leefomgeving.”

“Wat ik echt kenmerkend vind voor TAUW is de mogelijkheid om te leren en mee te kijken, vooral wanneer je zelf enthousiast en proactief bent tijdens je stage, is er veel mogelijk” benadrukt Stan. “Bij het ontwerpbureau zitten veel ervaren collega’s. Tijdens mijn stage heeft een nu gepensioneerde collega me enorm veel bijgebracht.” Naast het leren van collega’s kan Stan zich ook ontwikkelen aan de hand van trainingen. Tijdens het juniorentraject bij TAUW volgt Stan verschillende trainingen, zoals recentelijk de training projectmatig werken. Het juniorentraject volgt Stan in een groep met andere junior collega’s uit verschillende teams. “Het is leuk om met collega’s uit verschillende teams het gesprek aan te gaan en je ervaringen te kunnen delen en van elkaar te kunnen leren. Het is niet alleen leerzaam, maar ook inspirerend om te zien hoe anderen in hun teams bepaalde zaken aanpakken.” vertelt Stan enthousiast.

Naast het juniorentraject krijgt Stan ook vanuit zijn team de mogelijkheid om meer vakinhoudelijke trainingen te volgen, zoals 3D-ontwerp en system engineering.

Stan Rubingh
Projectmedewerker Ontwerpbureau

TAUW nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Schrijf je in en ontvang maximaal 5 keer per jaar onze nieuwsbrief.