Een infrastructuur die toekomstbestendig is, anticipeert op veranderingen en tegen een stootje kan. Bij TAUW zijn we gespecialiseerd in deze vraagstukken: van wegenbouw tot aan waterbouw en energie infrastructuur.
Verbindingen leggen is de sleutel!
De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat integraal werken de gemeenschappelijke deler is binnen infrastructurele projecten. Het is hierbij van belang om letterlijk en figuurlijk verbindingen te leggen, zodat naar een robuuste en adaptieve leefomgeving kan worden toegewerkt. De koppeling tussen infrastructurele projecten en de thema’s circulaire economie, energietransitie, klimaatadaptatie of biodiversiteit is goed te maken.
- Zo zijn waterbergingsopgaven goed te combineren met natuurontwikkeling.
- En kun je de aanleg van nieuwe wegen slim combineren met de duurzame opwek en het transport van elektriciteit.
- Denk bijvoorbeeld ook aan de combinatie van een dijkversterking met gebiedsontwikkeling.
- Of het direct verduurzamen van verouderde wegen en kunstwerken, als ze toch moeten worden vervangen (vervangingsopgave).
Wegenbouw & mobiliteit
Onze opdrachtgevers staan voor grote inpassingsvraagstukken van planvorming tot en met de realisatiefase. We houden rekening met water, inpassing in het landschap, ecologie en klimaat. Om de leefbaarheid in een gebied te vergroten, zorgen we voor een zo goed mogelijke inpassing van de nieuwe infrastructuur in de bestaande leefomgeving. Dit doen wij in nauw contact met alle betrokken stakeholders. De ontwerpen die wij maken, zijn via AR/VR(E) actief te beleven voor de weggebruiker én vanuit de omgeving. We verbinden inhoud met proces, maken adaptief en schaalbare ontwerpen en we zorgen voor het optimaliseren van investeringen.
Energie infrastructuur
We staan voor een grote opgave rondom energie in Nederland. Vanwege de snelle groei van het duurzame elektriciteitsaanbod en de toenemende vraag naar energie is het versterken van het elektriciteitsnetwerk nodig. Zonne- en (zee)windenergie vormen in toenemende mate een belangrijk onderdeel van de energieopwekking. Lokaal wordt vaak meer energie opgewekt dan voor direct gebruik nodig is en daarom wordt er terug geleverd aan het net, maar het huidige netwerk kan dit niet overal aan. Energieleveranciers zijn daarom momenteel het netwerk aan het verzwaren. TAUW ondersteunt hierbij door middel van onderzoek en advies.
Waterveiligheid & waterbouw
Om de leefbaarheid in onze delta duurzaam te kunnen garanderen, is het nodig de effectiviteit van onze waterstaatkundige werken regelmatig tegen het licht te houden. Zo leiden nieuwe klimaat inzichten bijvoorbeeld tot versterking van onze waterkeringen en inrichting van piekbergingen terwijl schaalvergroting in de scheepvaart om verruiming van onze waterwegen vraagt. Beheerders van onze waterstaatkundige werken staan voor een grote opgave om zo goed mogelijk te anticiperen op de toekomst. We combineren waterveiligheidsopgaven gebiedsgericht met andere actuele thema’s, zoals klimaatadaptief ontwerpen, biodiversiteit en de (recreatieve) beleving van een gebied. Ook hierin verbinden wij belangen, opgaven en kansen tot een integrale inrichting.
Asset management (beheer en onderhoud en vervanging & renovatie)
Vanwege de veroudering van onze infrastructuur is de landelijke renovatie- en vervangingsopgave voor beherende instanties enorm en urgent. We zijn er van overtuigd dat in de vervangingsopgave ook andere opgaven een plek krijgen zoals klimaatadaptatie, duurzaamheid, mobiliteit en een gezonde leefomgeving. Allemaal zaken die we bevorderen met goed werkende infrastructuur.
Het belang van participatie
TAUW is sterk in het leiden en faciliteren van processen. Binnen projecten zetten we in op bruikbare en toegankelijke data en zorgen we ervoor dat de omgeving (stakeholders) goed worden betrokken. Door het vergroten van enthousiasme en betrokkenheid in deze participatieve processen kunnen we de uitkomsten met succes integreren in onze ontwerpen en producten.