Het verhaal van Tinke Janssen

In september 2019 ben ik gestart met mijn minor BIM-Engineering aan de Hogeschool Saxion in Enschede. Deze minor is een verdiepend onderdeel van de studie die ik volg aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen: Civiele Techniek. De stage die ik bij Tauw loopt, maakt onderdeel uit van de minor en heeft als doel om BIM-praktijkervaring op te doen.

“De mogelijkheden in BIM lijken oneindig en dat maakt het zo interessant. Tauw biedt me de mogelijkheid om nieuwe programma’s en toepassingen te ontdekken.”

BIM, wat is dat?
BIM (Building Information Modeling) is eigenlijk het ‘slim’ maken van een model door informatie aan het model te koppelen. Aangezien Tauw al aanzienlijke kennis en ervaring heeft met betrekking tot BIM, was het voor mij het perfecte bedrijf om praktijkervaring op te doen. Eén van deze mogelijkheden is het gebruik van Virtual Reality en Augmented Reality. De technologie van VR en AR met betrekking tot BIM vind ik erg interessant.

Mijn onderzoek: BIM en InfraWorks in de praktijk

De afgelopen jaren is BIM een steeds belangrijkere rol gaan spelen binnen uiteenlopende ontwerpen. Tijdens mijn stage heb ik de kans gekregen om mij te specialiseren in het infrastructurele onderdeel van BIM.

Mijn dagen zijn gevuld met het onderzoeken van het gebruik van InfraWorks (infrastructureel programma waarbij er visueel beeld gecreëerd kan worden van de omgeving) bij infrastructurele projecten. Ik voer gesprekken met verschillende experts bij Tauw en daardoor leer ik over de verschillende aspecten van de civiele techniek. Maar ook over het steeds grotere belang van BIM bij de verschillende expertises.

Het doel van mijn onderzoek is om te onderzoeken hoe InfraWorks en BIM gebruikt kunnen worden in de startfase van ontwerpprojecten; niet alleen om een visueel beeld te scheppen voor zowel ontwerper als opdrachtgever, maar ook om in te zetten als communicatiemiddel (bijvoorbeeld richting de stakeholders). Communicatie en samenwerking staan centraal.

Ik hoop met mijn onderzoek niet alleen praktijkervaring op te doen, maar ook Tauw een handje te helpen om het gebruik van BIM bij projecten te laten toenemen.

Meer weten?

Pagina delen