Het verhaal van Jostijn van der Velde

Mijn stage had ik aan het einde van de MSc studie Earth & Environment gepland. Nadat ik mijn scriptie met succes had afgerond, ging ik online op zoek naar uitdagende bedrijven die aansloten bij mijn specialisatie: bodem chemie. Ik had naar verschillende bedrijven in binnen- en buitenland open sollicitaties gestuurd, maar de snelste reactie kreeg ik van Tauw.

Tijdens mijn eerste gesprek bij Tauw kreeg ik al meteen drie potentiële stage-onderwerpen gepitcht. Ik was onder de indruk van de ontspannen sfeer, de pitches, de professionaliteit en het enthousiasme. Twee onderwerpen vond ik erg interessant en na een lastige keuze heb ik uiteindelijk gekozen om een stage te lopen binnen het SoSEAL project: een consortium tussen universiteiten en bedrijven met als doel een nieuwe bio-based techniek te ontwikkelen. Dit leek mij een unieke kans, want wie wil nou niet een steentje bijdragen aan het ontwikkelen van een nieuwe techniek op z’n interessegebied?

“De begeleiders vanuit Tauw zijn experts in hun gebied, die mij continu op een positieve manier uitdagen om het beste uit mijzelf te halen”

Uitdaging en een goede sfeer

Hoewel het drukke dagen zijn, werk ik met veel plezier aan de stage. Bij binnenkomst werd ik goed geïntroduceerd en kreeg ik eerst de kans om het bedrijf te leren kennen en om wegwijs te worden in het bedrijfssysteem. De eerste weken viel het mij op dat er een erg open en gemoedelijke sfeer hangt bij Tauw. Ik werd al meteen meegenomen naar overleggen en meetings. De mensen op de afdeling staan altijd open voor een praatje. Ondanks die relaxte sfeer wordt er hard gewerkt, wat mij ook extra uitdaagt om mijzelf van de beste kant te laten zien. De begeleiders vanuit Tauw zijn experts op hun gebied, die mij continu op een positieve manier uitdagen om het beste uit mijzelf te halen. Ik spreek regelmatig met ze af om nieuwe bevindingen te bespreken en om hier met een kritische blik naar te kijken. Dit geeft mij ook weer nieuwe inzichten.

Geen dag ziet er hetzelfde uit en ik krijg veel vrijheid om nieuwe kennis op te doen rondom mijn stage-onderwerp. Zo heb ik de mogelijkheid gekregen om met een hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam te sparren over het onderwerp, ben ik met alle betrokken partners van het SoSEAL project naar een teamoverleg in de Biesbosch geweest, en heb ik contact gelegd met verschillende internationale onderzoekers.

Samen met mijn begeleiders heb ik een kleinschalig onderzoek in het laboratorium opgezet om meer kennis op te doen over het onderwerp. Mijn huidige werkzaamheden bestaan nu dan ook voornamelijk uit laboratoriumwerk, dat door de snelle terugkoppeling naar de begeleiders erg soepel verloopt. Daarnaast houd ik mij bezig met data-analyse en het rapporteren van mijn bevindingen.Al met al heeft mijn stage bij Tauw een wetenschappelijke toon, maar het behoudt ook een praktijkgerichte kern. Vooral dat laatste vind ik erg fijn. En ik heb het gevoel dat ik daadwerkelijk iets nuttigs aan het bedrijf toevoeg en dat ze bij Tauw baat hebben bij mijn stage.

Time flies

De eerste twee maanden zijn inmiddels voorbij gevlogen en ik gok dat de laatste twee maanden ook maar zo voorbij zijn. Mijn tip voor studenten die momenteel op zoek zijn naar een stage: weet waar je interesses liggen, heb vertrouwen in jezelf en wees vooral niet bang om op bedrijven af te stappen!

 

 Jostijn van der Velde

Pagina delen